Se spune că fotografie este, de fapt, o chimie. Bine, partea fizică a fotografiei. Dacă acum procedeele de developare a unui film s-au simplificat enorm de mult, s-au automatizat și durează foarte puțin, în urmă cu mai mult de o sută de ani developarea unei fotografia dura ore bune și avea la bază o chimie extrem de complexă.
Trebuia obținut întâi negativul, apoi inversat, apoi tratat cu anumite substanțe, apoi lăsat la uscat și tot așa. Era o reacție în lanț, un procedeu extrem de complicat, dar care dădea rezultate. Acel procedeu stă în baza evoluției fotografiei la stadiul în care a ajuns și astăzi.
Despre reacții în lanț, evoluție și competiției este și concursul Chain Reaction, un concurs de științe pentru elevii de liceu. Trebuie ca liceul tău să fie deja înscris în competiție, să realizezi o reacție în lanț bazată pe elemente chimice și fizice și care să fie alcătuită din minim 10 pași, trebuie să o faci să funcționeze, o filmezi și apoi te înscrii la concurs. Mai sunt două zile în care te poți înscrie, dar merită, pentru că premiile sunt pe măsură, iar distracția din timpul realizării proiectului nu se va putea compara cu altceva. Puteți vedea asta în regulamentul concursului.
Și pentru că tot vorbim de chimie, mai țineți minte fotografia de mai jos? A fost realizată în laboratul de chimie al liceului în care am învățatat. Este o soluție salină în care s-a pus o picătură de sânge, acesta coagulându-se prin procesul de osmoză la contactul cu suprafața. 🙂