Leapşă: Ce-aş face eu dacă aş fi preşedinte

Datorită contextului în care se află ţara noastră în ultimul timp apar tot felul de noi şi noi idei care ar putea scoate România din criză sau ar putea măcar ameliora efectele sale. Aceste ideologii apar tot din partea unor politicieni care nu sunt capabili decât să aplice “teoretic” şi nu practic ceea ce zic.

Opus acestor oameni sunt cei care ale căror idei chiar ar putea schimba ceva în România. Ieri GrimCris mi-a trimis o leapşă foarte interesantă în care trebuie să spun ce aş face dacă aş fi preşedinte. Această întrebare şi-au pus-o probabil foarte multe persoane, încercând să înţeleagă statutul de preşedinte.

Ce-as face eu dacă aş fi preşedinte ?

1. În primul rând aş aborda subiectul educaţiei în România, deoarece această stă la baza tuturor celorlalte lucruri. Materia în toţi cei 12 ani de studiu este foarte stufoasă, se învaţă din fiecare obiect de studiu destul de mult însă nu se pune accent pe nimic. După 12 ani de şcoală orice elev iese cu capul plin de mii şi mii de idei, niciuna conturată, neştiind ce să facă în viaţă. Pentru a scăpa de acest lucru ar trebui preluat sistemul americanilor. Şcoala să trebuiască platită (pentru a elimina miile de elevi neinteresaţi de şcoală, cei ce nu îşi permit vor fi subvenţionaţi) şi materiile să fie la alegerea elevului, în funcţie de ce îl interesantă. De asemenea în cadrul acelor materii alese să fie introduse şi câteva ore de practică pe săptămână pentru a dezvolta şi alte aptitudini ale elevilor.

2. Aş rearanja în totalitate modul în care sunt în prezent salariile. Aş încerca să le organizez în aşa fel încât după o anumită vechime să ieşi la pensie cu o sumă onorabilă din care să poţi trăi fără a fi nevoit să munceşti în altă parte. De altfel aş interzice şi acest lucru, munca în cadrul aceluiaş serviciu şi după ieşirea la pensie. Locul trebuie cedat unei alte persoane, tinere, care are şi ea nevoie de loc de muncă. Aş distribui în aşa fel salariile încât să nu existe salarii mai mari de 6000 de lei, dar nici mai mici de 1000 de lei.

3. Aş pune accent pe industrie pentru a creea un surplus de produse care să fie vândut peste hotare. Am creea astfel un renume ţării şi am mări produsul intern brut prin intermediul profitului realizat din exporturi. Aş opri însă importurile la produsele ce pot fi realizate şi în România. Costurile ar fi mult mai mici şi preţurile mult mai accesibil fiecărei persoane.

4. Aş elimina ajutorul social acordat persoanelor ce pot munci. În schimbul sumei de bani care acum o primesc foarte multe persoane fără să muncească absolut deloc aş introduce un serviciu comunitar. În România sunt aproximativ 1 milion de persoane ce primesc ajutor social. Dacă aceste persoane ar munci în schimbul acelei sume de bani situaţia ar fi total diferită.

5. Aş încerca să creez o clasă socială intermediară. Deocamdată în România există două tipuri de persoane, foarte bogate şi foarte health aid pharmacy sărace. Puţine persoane se află însă între aceste două cateogorii şi asta datorită salariilor proaste şi a locurilor de muncă ce se găsesc cu greu.

Cam acestea ar fi primele 5 lucruri ce le-aş face dacă aş fi preşedinte. Leapşa merge mai departe la Bogdan, la Lucian şi la toţi ce doresc să spună ce ar face ei dacă ar fi preşedinţi.

9 comments
  1. mă tem că astea sunt mai degrabă măsuri de prim-ministru. sugerez ca primul lucru pe care să-l faci ca preşedinte e să afli care-ţi sunt atribuţiunile şi mai ales limitele lor, ca să nu te bagi peste alte puteri în stat. sau vrei să fii “jucător”? 😉

  2. La punctul unu, nu e chiar asa, sau nu te-ai exprimat corect, deoarece elevul are materiile stabilite in liceu, iar in cei patru ani el poate sa-si aleaga in functie de cum vrea el distrubuirea materiilor pe fiecare an din cei patru.

    Exemplu: Are muzica si sport, semestrul unu alege sport, semestrul doi muzica.

    Desigur ai dreptate sunt materii care nu sunt obligatorii, dar destul de multe sunt si la ei.

    1. Eu intelesesem ca are voie sa aleaga doar ce materii vrea sa faca. Am vazut la televizor un reportaj pe tema asta si ziceau parintii unei fete ca au avut de ales vreo 6-7 materii pentru ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *