Fotbalul românesc, prin definiţie, reprezintă totalitatea jucătorilor de calitate, jucători care într-o anumită perioadă au reuşit să atingă performanţe destul de mari, creându-şi un renume în întreaga lume. Numele reprezentative ale fotbalului românesc precum Gheorghe Hagi, Gică Popescu, Helmuth Duckadam, sunt încă cele mai importante, nereuşind a fi egalate de nimeni.
Aceste valori ale echipei naţionale vor rămâne în istorie pentru unicitatea lor, pentru calitatea sportului ce îl practicau, fără a-şi creea o imagine jignitoare, precum a unor sportivi din prezent. Situaţia aceasta a fost creeată datorită transformării fotbalului într-o afacere, lucru existent şi în trecut, însă într-o măsură mult mai mică. Din cauza investiţiilor făcute cu scopul de a câştiga o sumă foarte mare de bani, s-a evidenţiat diferenţa uriaşă între situaţia cluburilor sportive din liga a 3-a, şi a celor din liga 1.
Valorile jucătorilor clasaţi mai slab pot fi de cele mai multe ori mai mari decât a celor din ligile superioare, lucru dovedit de cele mai multe ori datorită evoluţiei puternice a unor debutanţi. În continuare vă prezint un interviu despre situaţia sportului românesc şi câteva fotografii reprezentative pentru condiţiile de desfăşurare a unui meci din cadrul ligii a 3-a.
● Comparând fotbalul românesc cu perioada dinainte de ’89, ce credeţi că a determinat involuţia ?
● Credeţi că acum fotbalul din România se rezumă doar la o avere uriaşă ?
● Fotbalul este cunoscut în lumea mondenă ca “sport de scandal”, de ce credeţi că a căpătat acest renume ?
Cristian China-Birta (blogger, antreprenor, fondator SportLocal.ro )
Sunt multe cauze care au dus la involutia fotbalului romanesc, asa cum zici tu. Desi involutie e mult spus, pentru ca nici pe vremea comunistilor nu era tot fotbalul nostru minunat, ba chiar dimpotriva. E mult de discutat pe subiectul acesta. Eu vreau doar sa amintesc de doua cauze teribil de dure. Una din ele este faptul ca s-a micsorat permanent baza de selectie, au disparut cluburile de copii, nu se mai face nici un efort de a aduce copii inspre fotbal, inspre sport, nu exista nici o stategie nationala in acest sens, singurii care mai fac ceva cat de cat sunt patronii de cluburi private.
A doua cauza este lipsa antrenorilor, care e cumplita. Multi copii aung la 18 ani si nu stiu cum se arunca autul cum trebuie. Pentru ca antrenorii lui s-au rezumat la a ii da o minge si a-l pune sa alerge, fara sa faca ce trebuie sa faca un antrenor adevarat.
Avere uriasa? Parerea mea este ca pe vremea comunistilor se invarteau mai multi bani in fotbal decat acum. Dar erau din banii poporului si nu se vedeau foarte tare. Avere nu se face din fotbal. Cei care au facut deja avere baga bani in fotbal din diverse princini, cea mai importanta fiind notorietatea. Ce avere uriasa sa fie fotbalul romanesc? Vedem pe cineva sa vina sa investeasca in minunatia de aici? Asa ca ramanem noi cu astia ai nostri de ii vedem mereu pe la telvizor si schimbam imediat programul…
Fotbalistii nu sunt ce mai intelectuali dintre sportivi. Fotbalistii nu stau pe ganduri daca trebuie sa aleaga intre a merge intr-un club sau la biblioteca. Fotbalistii sunt material categoric de can can. Problema e cand presa vede numai asta la ei si transforma o ratare, normal la un moment dat, in princini de a o explica prin cantitatea de cocktail bauta de fotbalist la nu stiu ce bar. Fotbalistii sunt greu de schimbat. Dar presa chiar nu stiu ce scuza are..
9 comments
sincer iti spun, ca poti sa inlocuiesti cuvantul “fotbal” din articol, cu orice alt cuvant care defineste un sport, si nu o sa trebuiasca sa schimbi nimic … la fel de adevarat ramane articolul… e o problema nationala, neobservata de guvernanti … Romania nu mai are sportivi!
Fotbalul in Romania a ajuns acum o afacere.