Despre

Am descoperit că-mi place fotografia după ce am trecut prin multe alte încercări. Aveam vreo 7 ani când am început cu înotul, de care m-am ținut până la 10. Între timp am trecut pe la cursuri de pian de vreo trei ori, cel mai mult am rezistat un an. După am făcut 3 luni de chitară, câteva luni de desen pe lemn și, în final, o zi de vioară. Nimic nu se prindea de mine. Îmi plăceau, dar parcă nu erau ce trebuie și nu-mi dădeau motivația de care aveam nevoie.

Acum am 23 de ani, locuiesc în București și-mi place să spun că nu ratez nicio oportunitate pentru a face ce-mi place: să fotografiez.

Întâmplător, în vara lui 2008, mergând într-o mică plimbare cu ai mei, am luat aparatul familiei în mână pentru câteva fotografii. Era aproape de finalul zilei, pe la apus. Îmi plăcea cum se vedea peisajul și atunci am făcut fotografia care mi-a transmis că asta-i ce căutam de atât timp. Au urmat câteva săptămâni în care am fotografiat tot ce îmi stătea în cale, am început să mă documentez și să aflu tot mai multe despre pasiunea care îmi ocupa mai tot timpul.

La începutul lui 2009, cu eforturi financiare și multă recunoștință din partea mea, părinții mi-au cumpărat primul D-SLR: un Nikon D40 pe care n-am să-l uit niciodată. Cu el am făcut peste 200.000 de fotografii și nu cred că a fost zi fără să pozez în cei doi ani în care l-am avut.

Sunt din Odorheiu-Secuiesc de loc, un oraș mic, cochet, de care sunt tare mândru. N-aveam multe locuri în care să fotografiez, însă făcusem din asta o provocare. Timp de un an sau mai mult, am ieșit zi de zi la fotografiat în același parc din oraș. Scopul? Să obțin zilnic o fotografie diferită. A fost provocarea care m-a învățat să fiu mai creativ și să găsesc o perspectivă diferită în locuri pe care le știam deja cu ochii închiși.

În același an am început a scrie și aici pe blog, iar pe măsură ce am învățat am dat drumul unei serii de articole dedicate începătorilor ca mine. Am scris 25 de ghiduri pe limbajul începătorilor – învățam și eu pe parcursul lor. Le-am transformat pe rând în 2 ebook-uri care au fost descărcate de peste 20.000 de oameni, un succes pe care nu-l anticipasem, dar de care m-am bucurat și care m-a ajutat să continui în direcția asta.

Pornind de la aceste ghiduri, am lansat în 2011 cartea „Primii 10 pași în fotografia digitală”, care a ajuns apoi la mai mulți oameni decât m-aș fi așteptat. Unii au spus că m-am avântat fără motiv. Alții m-au încurajat. Ce am vrut eu să fac a fost să adun într-un loc câteva sfaturi dedicate începătorilor ca mine, scrise pe un limbaj accesibil, care să încurajeze pasiunea altor oameni pentru fotografie.

Tot pe atunci descoperisem pasiunea pentru fotografie aeriană și demaram proiectul „Zbor peste Transilvania”, la care am ținut enorm și pe care-mi doresc să-l continui și să-l transform în „Zbor peste România”. Am fotografiat peste 100 de obiective din Transilvania, am zburat mai bine de 80 de ore și am obținut câteva zeci de mii de imagini care descriu minunata zonă din Ardeal. Cu o fotografie surprinsă deasupra munților Făgăraș, la răsărit, am câștigat în 2012 locul al III-lea la categoria Fotografie Aeriană a concursului International Photography Awards.

Până la următorul pas, lunile dintre 2011 și 2012 au venit cu o provocare de care aveam nevoie. Am reușit în 9 luni să slăbesc 30 de kilograme, de la 117 la 87, ca mai apoi să ajung la 80 în alte câteva luni. M-am bucurat să pot duce la capăt această luptă cu mine. M-am bucurat și că am putut-o face atunci, știind că mi-ar fi fost mult mai greu apoi.

2012 a fost și anul în care am plecat de acasă și am venit în București, urmând cursurile SNSPA / FCRP – Publicitate, dar, înainte de asta, continuând cu pasiunea mea, transformând-o în meseria la care visam încă de când făceam primele fotografii.

2012 a fost și momentul în care am început proiectul Blog de fotografie, inițiat atunci cu sprijinul lui Vlad Dulea și al lui Cristian China-Birta, reușind să adun o serie de resurse utile pasionaților de fotografie.

De atunci și până acum am continuat să lucrez ca fotograf pe diverse proiecte foto (fotografie de eveniment, fotografie comercială) și să pornesc fotoreportaje pe anumite tematici. Fotografia documentară rămâne în continuare stilul cu care mă identific cel mai bine și pe care îmi doresc să îl explorez tot mai mult.

2015 și 2016 au fost anii care mi-au dat prilejul să mă implic și în alt fel de proiecte. Unul dintre ele este Travelers of Bucharest, în cadrul căruia împreună cu Alex Filip (care m-a implicat în crearea și dezvoltarea lui) și colegii care s-au alăturat apoi echipei, am fotografiat peste 2.000 de turiști străini veniți în București. Scopul proiectului a fost să aflăm perspectiva turiștilor asupra capitalei noastre și în același timp să schimbăm mentalitatea localnicilor și percepția negativă despre oraș.

Proiectul a continuat prin Bucharest City Guide, ghidul turistic pe care l-am lansat la finalul verii din 2015 și care poate fi descărcat în continuare gratuit. Ghidul creat de noi prezintă mai bine de 80 de obiective turistice din oraș, împreună cu o serie de recomandări ale localnicilor și ale străinilor, dar și 5 itinerarii principale perfecte pentru descoperirea Bucureștiului. Ghidul a ajuns în format online și tipărit la peste 20.000 de turiști.

Pasul următor a fost lansarea aplicației mobile pentru iOS și Android, Bucharest City App, în ianuarie 2016, care până în prezent (aprilie, 2017) a fost utilizată de peste 75.000 de persoane, atât din țară, cât și de peste hotare.

Iată în continuare câteva materiale, dintre cele mai recente, care te vor ajuta să îți faci o idee despre munca mea, dar și prin care mă vei cunoaște mai bine.

Galerii foto

Fotoreportaje

Poți vedea cele mai noi fotografii făcute aici pe blog, pe Facebook sau pe Instagram. Mulțumesc! 🙂

52 comments
  1. Ai si felicitarile mele… sincere.

    La mai multe fotografii si pe cand o galerie in care sa-ti prezinti lucrarile tale? (gen flickr) Ca sa nu caut pe tot blogul… e o recomandare, ca stii cum sta treaba; utilizatorul e lenes, foarte lenes si vrea totu´ mura´n gura.

    Salutari.

    1. Mulţumesc pentru felicitări şi pentru sfat ! Voi realiza zilele acestea, în weekend cel târziu o galerie aici pe blog sau pe flickr pentru un public mai larg 🙂 .

  2. On : sfaturi nu ţi-as putea da , pentru că esti superior fată de mine în acest domeniu … dar ar fi mai fain dacă ai mai adăuga şi alte poze la “wallpaper” .

    ————————————————————>
    Off : acuma îţi zic ceva ce nu are legătură cu subiect , am văzut că tu laşi comenturi pe foarte multe bloguri zilnic ( inclusiv al meu Hi-Hi ) şi nu eşti foarte “comentat” , păcat pentru că zic eu ai merita , dar şti cum sunt românii : dc. să îi las coment , să aibe mai multe ca mine … dar lor să le laşi ..

  3. MOtivul pentru care nu esti cometat e pentru simplul fapt ca lumea nu se preocupa de aceasta splendida meserie: de fotograf; considera ca este o piredere de timp; din pacate. Imi place foarte mult cum lucrezi si, la un moment dat, chiar o sa iti cer poarerea pentru ale mele, asta daca doresti sa ma onorezi cu sfaturile tale(deocamdata astept sa se stranga banul ca sa-mi cumpar un aparat, nu un D-SLR, caci e prea mult pt un simplku amator dar ceva bunicel, respectiv un Sony DSC HX.1).
    Numai bine

    1. Te voi ajuta cu cea mai mare plăcrere. Fotografia nu e o pierdere de timp. E o pasiune (costisitoare) care îţi aduce foarte multe avantaje, aprecieri. De multe ori ajungi să fii în centrul atenţiei, să fii admirat, pentru simplul fapt că eşti pasionat de o artă şi scoţi fotografii frumoase.

  4. faine fotografii faci! 🙂
    si o gramada de lucruri utile pe saitul tau 🙂 inca mai am de frunzarit asa ca o sa mai trec
    spor la fotografiat!

          1. Ioi, scuze de o asa intarziere, abia acum am vazut ca exista si o intrebare catre mine.

            Intrebam pentru ca la un moment dat eram interesat sa fac un “catalog” sau o lista, mai mult pentru mine, cu fotografii tineri din Piatra Neamt.

  5. Dragos, dragul tatii,

    la nivelul tau de talent, dai prea mult cu parerea. Calitatea pozelor tale nu justifica atitudinea de profesor autoproclamat pe care o adopti. Poate ca la voi, la Odorheiu Secuiesc, intr-o comunitate mica esti mare mahar in ale fotografiei, dar la nivel mai inalt pozele tale sunt mediocre, dandu-ti doar dreptul de a invata de la cei care in spatele atitudinii mai au si ceva calitate de aratat, si in nici un caz de a impartasi “vasta” experienta de care beneficiezi.

  6. Ai 17 ani si deja ti-ai gasit menirea :).Bravo ^^.

    Cu D7000 ai inceput ca prim DSLR?Si eu tot 17 ani am si doresc sa-mi iau un DSLR in curand,dar inca nu m-am hotarat intre Nikon D90 sau Nikod D3100.

      1. Super!Mersi de raspuns :).Am avut si eu ocazia sa incerc un D40.

        Si intr-un an ai invatat si realizat atat de multe?Am vazut ca ai scris si o carte.Super tare!Si succes in continuare.

  7. Fiind interesat de domeniul macro ti-am admirat imaginile postate la respectiva sectiune. Sunt foarte bine realizate dar la enumerarea echipamentului pe care il folosesti nu am descoperit niciun obiectv macro. Unele poze au presupus un raport 2 sau 3/1.
    Cum ai reusit?

    1. Toate fotografiile macro sunt realizate cu obiectivul întors, o tehnică ieftină dar greu de realizat.

  8. Un site excelent am descoperit,cautand sfaturi despre fotografia de fulger.
    Si eu am inceput ca pasiune, am multi ani in spate de fotografie/amator, dar de 2 ani abia m-am indreptat spre ceva mai profi, spre un aparat d-slr, si tot acumulez si acumulez si acumulez. Este extraordinar ce faci tu si iti multumesc pentru posturile pline de pertinenta.

    1. Acum am un nou erou in fotografie!^^Sunt abia la inceput de drum,dar ceea ce postezi aici sau clipurile de pe Youtube mă ajută foarte mult sa evoluez.Ce părere ai despre Nikon D7000?Crezi că e un aparat bun?

      1. Bună, Cristina!

        Mulțumesc. Nikon D7000 e un aparat cu care am fotografiat 2 ani de zile (am făcut cu el peste 250.000 de cadre) și de care am fost tare mulțumit. Ia-l cu încredere. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *